𝄆

Biografie

Ik ben Hans Battenberg, violist en viooldocent in Groningen en Hoogezand en heb ondertussen meer dan 15 jaar aan leservaring. Ik ben geboren in 1963 en op mijn 9e kreeg ik mijn eerste vioolles. Hoewel ik mijn tweede les begon met mijn viool aan de verkeerde kant, ik hield hem rechts in plaats van links, is het toch nog goed gekomen. Ik speel nog steeds met veel plezier en leer nog elke dag nieuwe dingen.

Ervaringen die ik nooit zal vergeten en die mijn spel en mijn ontwikkeling hebben beïnvloed zijn o.a. de samenspeelklas van de muziekschool De Wâldsang in Buitenpost onder leiding van mevrouw Nicolay, het studentenorkest Mira in Groningen onder leiding van Gerard Wiarda, mijn eerste bandje The Bizon Kids (Cumbia-Pop) en tot het ochtendgloren jammen met Johan Keus op zeilschool de Ûlepanne in Balk.

Nadat ik 15 jaar had gewerkt in de ICT ben ik een wereldreis gaan maken. Ik heb een half jaar rondgetrokken door het prachtige Nieuw Zeeland. Terug in Nederland besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken. Vanaf 2002 geef ik vioolles in mijn eigen lespraktijk en met ingang van 2010 ook op muziekschool Het Kielzog in Hoogezand. Ik neem al jaren zelf improvisatieles van jazzgitarist Winfred Buma, aanvankelijk in verband met het ontwikkelen van mijn eigen lesmethode Improviseren voor viool. Dit lesboek is ondertussen klaar en te koop via deze site. Maar de muzikale wereld is groot en ik ben tot op heden niet gestopt met mijn improvisatielessen. Verder ben ik regelmatig in de studio te vinden voor opnames en ben te horen op heel uiteenlopende cd’s van o.a. Ernst Langhout/Johan Keus, Sytse van der Werf, Linde Nijland/Bert Ridderbos, Annemarieke Coenders/Wim Sebo, Tineke Rouw en Lister.

Underweis band Groningen
klankschaal healing concert groningen

Ik was violist bij de theaterproductie Dylan Yn It Frysk (2005 - 2006) met Ernst Langhout, Johan Keus en Remon de Jong. In dezelfde periode speelde ik in Lister stevige folk-pop-dans-luistermuziek met veel Oost-Europese invloeden in de merendeel eigen, instrumentale nummers (cd Elektrisch vuur). In 2007 speelde ik in het combo van singer-songwriter Sytse van der Werf. Met Underweis vertolkten wij gewone, heel bijzondere liedjes en verhalen. Ik heb af en toe ingevallen bij Souldada (Mediterrane/Zuid-Amerikaanse muziek) en Kalis (Iers/Cajun). In 2010 versterkte ik regelmatig het singer-songwriters duo Annemarieke Coenders/Wim Sebo en werkte ik mee aan opnames voor hun eerste cd.

De laatste tijd speel ik meer jazz en improvisatie en werk ik samen met de gitaristen Wouter Offringa en Domi Aarts. Ook geef ik regelmatig klankconcerten met Folkert Rienstra. En af en toe speel ik geheel alleen als soloviolist, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfssymposium of een rouwplechtigheid.