Recensie album The Irish Kitchen Table Tapes op de site van MusicFrom.nl door René van Hoesel (november 2008)

Ernst Langhout en Johan Keus, veelal in het Fries zingend, hebben opnieuw hun krachten gebundeld op het album 'The Irish Kitchen Table Tapes'. Gitaar, banjo, viool en een djembé zijn de hoofdrolspelers op de 15 nummers die voorbijkomen. Ierse folk, maar met Nederlandse roots. Het kán, bewijzen de beide heren. Ernst Langhout zorgde voor de zang, gitaar en mondharp. Johan Keus zorgde voor gitaar, bariton gitaar, bas, tamboerijn, mandoline, banjo, percussie en tweede stem. Daarnaast werd het duo ondersteund door Finn Möricke, Peter Zylstra en Hans Battenberg. Het geheel werd opgenomen aan de keukentafel van Ernst op een digitale 8-sporenrecorder tussen maart en mei 2008. Het gevoel tijdens de opnames is dus zo realistisch mogelijk gehouden als de titel doet vermoeden. Wat er op de tafel stond om de stem te smeren, laat zich raden. Je merkt ook aan het warme geluid dat de opnameruimte geen studio is geweest, iets wat de sfeer van het album ten goede komt.
Ook de songtitels ademen een onvervalste Ierse stemming uit met namen zoals Roddy McCorley, Sullivans John en James Conolly. De meeste nummers zijn typische folksongs; luisterliedjes met haast geromantiseerde teksten over het Ierse leven en gezongen met veel gevoel. Het klinkt prettig en vertrouwd. Eén van de nummers die in je gedachten blijft hangen is The Town I Loved So Well, over de dingen die zijn gebeurd met een geliefde stad. Lichte melodramatiek dus ook, een ander mooi kenmerk van Ierse folk.
Het duo is er overduidelijk in geslaagd om een goed streekgebonden album te maken met prachtige - soms gevoelige - teksten en vertrouwd kLinksde melodieën. Stuk voor stuk nummers die zéker op het gevoel spelen als daarbij wat te drinken valt aan die bewuste keukentafel. Als je niet beter wist, zou je onvoorwaardelijk geloven dat het album ook daadwerkelijk door Ierse artiesten is gemaakt en dat is een sterk staaltje van de beide heren.
Na de cd's in het kader van Dylan Yn It Frysk betekent dit album wellicht een nieuwe weg in de verdere samenwerking van Langhout en Keus. The Irish Kitchen Table Tapes is namelijk een prima album in al zijn eenvoud. De muziek is mooi uitgewerkt en de opzet is beslist gelukt. Heerlijk voor een avondje relaxen op de bank, maar we zouden het ook graag live aanschouwen in een drukke kroeg op zaterdagavond met een goed glas in de hand.