Biografie


Mijn naam is Hans Battenberg en ik ben geboren in 1963. Op mijn 9e kreeg ik mijn eerste vioolles. Hoewel ik mijn tweede les begon met mijn viool aan de verkeerde kant, ik hield hem rechts in plaats van links, is het toch nog goed gekomen. Ik speel nog steeds met veel plezier en leer nog elke dag nieuwe dingen.

Ervaringen die ik nooit zal vergeten en die mijn spel en mijn ontwikkeling hebben beïnvloed: de samenspeelklas van de muziekschool De Wâldsang in Buitenpost onder leiding van mevrouw Nicolay, het studentenorkest Mira in Groningen onder leiding van Gerard Wiarda, mijn eerste bandje The Bizon Kids (Cumbia-Pop) en tot het ochtendgloren jammen met Johan Keus op zeilschool de Ûlepanne in Balk.

Nadat ik 15 jaar had gewerkt in de ICT ben ik een wereldreis gaan maken. Ik heb een half jaar rondgetrokken door het prachtige Nieuw Zeeland. Terug in Nederland besloot ik het roer om te gooien. Vanaf 2002 geef ik vioolles in mijn eigen lespraktijk en met ingang van 2010 ook op muziekschool Het Kielzog in Hoogezand. Momenteel krijg ik zelf les van jazzgitarist Winfred Buma en ben ik bezig met het ontwikkelen van de methode Improviseren voor viool. Verder ben ik regelmatig in de studio te vinden voor opnames en ben te horen horen op heel uiteenlopende cd’s van o.a. Ernst Langhout/Johan Keus, Linde Nijland/Bert Ridderbos, Tineke Rouw, Sytse van der Werf en Lister.

Ik was violist bij de theaterproductie Dylan Yn It Frysk (2005 - 2006) met Ernst Langhout, Johan Keus en Remon de Jong. En in dezelfde periode speelde ik in Lister stevige folk-pop-dans-luistermuziek met veel Oost-Europese invloeden in de merendeel eigen, instrumentale nummers (cd elektrisch vuur). In 2007 speelde ik in het combo van singer-songwriter Sytse van der Werf. Met Underweis presenteerden wij gewone, heel bijzondere liedjes en verhalen. Ik heb af en toe ingevallen bij Souldada (muziek uit Zuid-Amerika en het zuiden van Europa) en Kalis (Iers/Cajun). De laatste tijd versterk ik regelmatig het singer-songwriters duo Annemarieke Coenders/Wim Sebo en werk ik mee aan opnames voor hun eerste cd.

Met zanger/gitarist Ernst Langhout en gitarist/bassist Johan Keus speel ik al zeer lang samen. Wij maken stevige Ierse feestmuziek. Onze meest recente cd is The Irish Kitchen Table Tapes (2008). Een nieuwe tak van sport is voor mij het geven van klankhealings met Vasu Macquoy en Maria van ’t Land.